Innehåll i detta brev 2018-02-22

  • Stark start på årets börser
  • Har börsen toppat?
  • När går räntan upp?
  • Ränta på konto

  • Tips önskas
  • Hemsidan/Affärsidén
  • Innehav i FREJA Defensiv uppdateras
  • Bitcoin


Tips önskas!

Det är inte lätt att synas i bruset bland storbanker, försäkringsbolag och andra aktörer idag.  Jag försöker alltid hjälpa / rekommendera de kring mig när det finns möjlighet. Jag har sedan 2001 hjälpt företagare och privatpersoner.

 För ett år sedan startade jag från noll och idag
har jag utrymme för fler kunder!

Känner ni för att hjälpa mig med detta så skulle jag vara tacksam, det kan vara någon privat, någon på arbetet eller någon företagare som t.ex. pratat om att negativt om sin bank eller skulle behöva hjälp med något inom mitt område. Jag tar gärna emot ett namn och telefonnummer för ett förutsättningslöst samtal.

Tack på förhand Fredrik!

Hemsidan/Affärsidén

För den som inte varit inne på ett tag så har hemsidan uppdaterats, kolla gärna runt, tipsa gärna andra om den!


Fortfarande ingen
ränta i sikte

Pengar på konto utan ränta idag? Vid 2 % inflation som vi har nu så tappar du 10 000 kr i köpkraft på ett år om du har
500 000 kr på konto…

Vill du ha åtkomlighet men inte vet exakt när du skall använda bufferten så är det inget problem, det finns fonder med låg risk som gett 4 % under 2017 och då har du istället fått 10 000 kr mer i köpkraft!!
En kombination mellan ett engångsbelopp och månadssparande ger en bra riskspridning och du slipper bygga upp för mycket pengar på ett nollräntekonto. 

Min portfölj FREJA Defensiv som har en låg risk gav
+2,995 % efter avgifter 2017 att jämföra med konto samt OMX30 Stockholm som under samma period gav +3,28 % men till vilken risk...

Det är samma förutsättning för en privatperson och ett företag, prata med mig om vilka alternativ som finns.

FREJA Defensiv
fondportfölj

Min portfölj FREJA Defensiv har gjort sitt jobb och hållit emot den negativa period som varit och levererat positiv avkastning.

Jag har tagit beslut att minska företagsobligationerna eftersom de tar högre risker idag än tidigare för att kunna få avkastning, istället öka på i Hedgefonderna eftersom de kan leverera positiv avkastning även om börsen går ner och räntan går upp (absolutavkastande).

Finns intresset i att justera portföljen så är det bara att höra av sig så den justeras efter just dig och dina behov…


Stark start på årets börser

Nu har mediadrevet vänt från att varna för fastighetsbubblor till att fokusera på den stora börskraschen.

Det är lätt att glömma bort vad som har hänt de sista åren. Är det här vändningen neråt? Har vi inte sett det här förut? Jag menar inte att det är riskfritt eller att jag är helt säker på att det ska upp men fundamentalt ser superbra ut.

Europa levererar fortsatt nya rekordsiffror. Europa är en marknad som har släpat efter och som många vill vikta upp nu. I Europa kom även ECB med positiva besked kring den europeiska ekonomin, men väljer ändå att fortsätta med låg styrränta och obligationsköp fram till hösten 2018.

Även om jag personligen är lite mer skeptisk till USA så är det fortsatt bra statistik även här. Ironiskt kom siffrorna för Inköpschefsindex för servicesektorn ISM som visade ännu bättre statistik jämfört med förväntningarna. I USA ledde låsta budgetförhandlingar till att delar av den amerikanska statsapparaten stängdes ner i tre dagar. Efter en tillfällig lösning har förhandlingarna fortsatt. Starka arbetsmarknadssiffror med låg arbetslöshet och höjd lönetillväxt har tyckt upp räntorna i USA och med förväntade räntehöjningar från nye centralbankschefen Powell tror experterna på fortsatt stigande långräntor i USA.

Den internationella valutafonden, IMF, intygar den starka konjunkturen med en uppreviderad prognos för tillväxten under 2018 och 2019.


Två frågor jag brukar få…

Har börsen toppat/när är toppen samt när går räntan upp?

1. Njae? Men 8 år av uppgång är i och för sig länge och dessutom rekord, vi kanske är sent i börscykeln… men jag tror inte så många vet att Stockholmsbörsen OMX30 – på väg in i en brinnande högkonjunktur med rekordvinster i många bolag och att den står lägre idag än för tre år sedan. Detta gör att jag inte tror att resan är slut ännu men förväntningarna på procenten skall nog inte vara för höga... 

2. Tror du på stigande räntor framöver? Ja, men jag tror inte att bankerna kommer se till att tjäna mindre pengar i ett stigande ränteläge men tyvärr på kontot kommer vi nog inte se några stora justeringar.

Fortsatt låga räntor att vänta 2018, första höjning lär komma i år.

Idag finns det alldeles för mycket pengar i räntesparande som på konto eller i både korta och långa räntefonder dessa kan komma att drabbas negativt av denna förändring…


Bitcoin

Om börsutvecklingen präglats av låg volatilitet har de nya cryptovalutorna svängt desto mer. Den volatilitet som tidigare återfanns i aktiemarknaden hittas numer i cryptovalutor. Bitcoin har varit i fokus mer eller mindre hela året efter den exempellösa uppgången. Runt 1300% summerar uppgången till 2017.
Men är Bitcoin verkligen ett good buy eller kanske snarare good bye?

Från att ha varit ett halvskumt betalningsmedel på internet handlas numer Bitcoin terminer på såväl CME som CBOE. Det kan tyckas tryggt men glöm inte vad Bitcoin är. Det är en påhittad digital valuta vars värde är högst osäkert. Anhängare säger att det ska jämföras med vanliga valutor men vanliga valutor backas upp av en centralbank, som i sin tur backas upp av ett land med rätt att beskatta sin befolkning. Det saknar alla så kallade digitala valutor. Ingen backar upp dessa valutor. Vare sig länder, banker eller institutioner. Ett inte helt orimligt scenario är faktiskt att Bitcoins blir värdelösa. Att Bitcoins blivit så stort är även det ett resultat av de låga räntorna. Att ingen centralbank kan bestämma mängden Bitcoins ses som en trygghet av dess anhängare.
Värdet kan så att säga inte urholkas med hjälp av sedelpressen. Men då missar man nog det viktigaste. Finansmyndigheter kan enkelt förbjuda Bitcoin när som helst. I vissa länder har restriktioner redan införts.
Detta för att skydda spararna.

När kursen på Bitcoin var cirka 14 500 USD var värdet på alla utestående Bitcoins 245 miljarder USD, som högst var kursen 19196,97 USD och nu är kursen ca 10118 USD. Det är en så pass stor summa att många tycker det redan gått för långt och är oroliga för vad en eventuell krasch skulle innebära.
Från toppen till idag har värdet fallit (-47,3 %) se bild…